Juridiske aspekter ved aflysninger på grund af COVID-19

Mange sportsbegivenheder i hele verden bliver lige nu aflyst eller udsat på grund af den globale coronavirus-pandemi. Men hvad er de juridiske aspekter ved disse aflysninger?
 

De fleste fodboldligaer har annonceret flere aflysninger på grund af coronavirus. Men hvad er de juridiske aspekter ved disse aflysninger på grund af COVID-19? Vi ser nærmere på det i denne artikel.

Da virussen brød ud, startede man med at spille kampe bag lukkede døre uden publikum. Nu er det endt i, at man helt har aflyst og udsat forskellige ligaer. Dette er ikke bare tilfældet i fodbold, men også i alle andre sportsgrene.

Aflysninger på grund af COVID-19

Aflysninger af kampe og andre sportsbegivenheder på grund af coronavirus er et respons på den nuværende nødsituation, som hele verden står i. Til at starte med foreslog man at afholde kampene bag lukkede døre, og der var endda nogle ligaer, der gjorde dette.

Men som krisen skred frem, blev situationen meget mere dramatisk, og det var derfor nødvendigt at suspendere alle begivenheder helt. Kort sagt medfører denne suspendering ikke nogle juridiske problemer. 

I lande såsom Italien og Frankrig er det obligatorisk at forblive i karantæne i hjemmet for at sænke spredningen af virussen. Det vil sige, at det er forbudt at opholde sig i gaderne, med mindre personen har et anerkendelsesværdigt formål med det.

 

Men selvom disse aflysninger på grund af COVID-19 ikke kommer med større juridiske konsekvenser, så vil økonomien virkelig lide under. Mange mennesker er direkte og indirekte påvirket af en af de mest lukrative industrier i hele Europa.

Præsidenten for det spanske fodboldforbund, Luis Rubiales, har udtalt, at den største prioritet lige nu er folks helbred. Derfor kan de ikke gisne om, hvornår kampe kan afvikles igen.

Et tomt stadion på grund af COVID-19

I de fleste tilfælde er der heller ikke nogen officielle informationer om nye spilledatoer. Lige nu ser det ikke ud til at være muligt at spille til sommer. Hvis situationen hurtigt ændrer sig, vil man træffe de nødvendige foranstaltninger.

Hvordan har coronavirus-pandemien påvirket sportens verden?

Coronavirus har påvirket alle hjørner af samfundet. Det er en sand tragedie, både hvad angår sundheden og den økonomiske dynamik.

Sportens verden er et af de mest påvirkede områder af denne globale pandemi. Det skyldes at den udgør en af de vigtigste økonomiske motorer. Derudover er situationen eskaleret stort set alle steder i verden.

Når det kommer til fodbold, er alle ligaer og turneringer blevet suspenderet eller udsat. Det gælder for eksempel Copa America 2020, som i stedet vil blive afholdt i 2021. Det samme gælder UEFA Euro 2020, som også bliver rykket til 2021. 

 

Andre sportsgrene er ligeledes blevet påvirket, hvor de også har været nødt til at foretage aflysninger på grund af COVID-19. Selv Formel 1 suspenderede det australske Grand Prix, efter et McLaren-holdmedlem blev testet positiv for coronavirus. MotoGP-konkurrencer er også blevet udsat af samme årsag.

For at vende tilbage til de juridiske aspekter, så vil udsættelsen af kampe og konkurrencer i andre sportsgrene heller ikke skabe problemer i denne henseende.

Hvordan påvirker aflysninger på grund af COVID-19 den globale økonomi?

Desværre vil der være mange konsekvenser og økonomiske tab. De forskellige klubber vil være nødt til at genoverveje deres økonomiske planer i de kommende måneder samt i 2021, så de kan indhente alt det, de har mistet.

Coronavirus har sat verdenssundheden og økonomien i fare. Den har formået at påvirke stort set alle dele af samfundet. Sport er en af de meget vigtige sektorer, da det er noget, der genererer nogle af de største indkomster og overskud.

Basketballspiller med handsker og maske på

De næste par måneder vil uden tvivl være en udfordring. Det vigtigste er forebyggelse samt inddæmning af virussen. Der vil dog komme et tidspunkt, hvor det er nødvendigt for verden at åbne igen.

 

Aflysninger på grund af COVID-19 har ikke nogen direkte eller generelle juridiske konsekvenser. De største konsekvenser vil ske på et økonomisk plan. Alle klubber er nødt til at gøre en indsats for at imødekomme deres forpligtelser og derved undgå problemer i den nærmeste fremtid.

  • Televisión Española Deportes. 2020. Mapa del coronavirus en el deporte. Extraído de: https://www.rtve.es/noticias/20200315/mapa-coronavirus-deporte/2010083.shtml
  • Coronavirus disease (COVID-19) outbreak. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019