Coronavirus-forebyggelse: Sport og motion

Coronavirus-forebyggelse påvirker alle områder af vores liv, og sport og motion er ingen undtagelse. Mange internationale sportsorganisationer har aflyst begivenheder, men det er også vigtigt at tænke på den sport og motion, vi dyrker på et personligt plan. 
 

Spredningen af COVID-19 i hele verden har forstyrret vores dagligdag markant. Coronavirus-forebyggelse har også ændret måden, hvorpå vi dyrker sport og motion.

Officielle fodboldhold har indført mange forskellige sikkerhedsforanstaltninger afhængigt af den forening, de tilhører. Mange har aflyst kampe, mens man andre steder gennemfører kampene uden publikum. Hvis spillere har haft feber, er de blevet sat i isolation. I takt med at situationen er blevet forværret, er hold og organisationer begyndt at indføre mere restriktive og bredere foranstaltninger.

Nogle vigtige verdensomspændende begivenheder er også blevet aflyst eller udskudt. Det gælder for eksempel United Arab Emirates Cycling Tour, der blev suspenderet midt i touren, da nogle af cykelrytterne havde symptomer og blev testet positiv for coronavirus.

En af de største sportsbegivenheder i verden, de Olympiske Lege, er også blevet udskudt. Det var meningen, at det skulle finde sted i Tokyo fra d. 24. juli i år. Nu er det blevet rykket til næste år.

Coronavirus-forebyggelse: Hvad er coronavirus?

Før vi ser nærmere på coronavirus-forebyggelse inden for sport og motion, skal vi først se nærmere på, hvad coronavirus egentlig er. Denne sygdom er en virus, der spreder sig i hele verden med lynets hast. Den blev opdaget i december 2019.

 

Denne bestemte stamme af virussen hedder COVID-19, og den opstod i Wuhan, Kina. Eksperter mener, den er muteret fra en virus, der kun påvirkede dyr, til en stamme, der kan overføres mellem mennesker.

Motionist har maske på

Coronavira har allerede forårsaget tre store epidemier blandt mennesker:

 • SARS. Dette er en alvorlig luftvejssygdom, der brød ud i 2002. Den startede i Kina og smittede over 8000 personer. Dødeligheden var på over 10 %.
 • MERS-CoV. Denne coronavirus-stamme dukkede op i 2012, og den startede oprindeligt i Saudi-Arabien. Den er dødelig og fortsætter med at inficere mennesker, men der har indtil videre kun været 2400 bekræftede tilfælde.
 • COVID-19. Det er dét udbrud, vi står over for i dag, og som opstod i Kina. Dødeligheden svinger mellem tre og fire procent, men disse tal ændrer sig hver dag. I skrivende stund er mere end 1,8 millioner mennesker smittet, og mere 114.000 mennesker er døde.

Karantæne og begrænset kontakt i sport

Den sociale afstand, som alle skal holde i hele verden, har ét formål: at udflade smittekurven. Dette er et forsøg på at forhindre, at mange bliver smittet og dermed overbelaster sundhedsvæsenet.

 

Karantæne, 2 meters afstand mellem mennesker, rejserestriktioner og andre foranstaltninger gælder også inden for sport og motion. Alle disse trin skaber et midlertidigt vindue, der gør, at sundhedssystemet kan følge med.

Det giver mening at aflyse store sammenkomster i offentligheden. Dette er en grundlæggende sikkerhedsforanstaltning, der er yderst nødvendig.

Denne regel bør også gælde mindre sportsbegivenheder rundt omkring i verden. Det er nødvendigt, at fitnesscentre og svømmehaller holder lukket – hvilket for eksempel er tilfældet i Danmark.

Sportsudøvere, der er over 60 år, er i risikogruppen, og det gælder også dem med kroniske sygdomme. Disse personer skal tage den sociale afstand meget alvorligt.

Mange sportsbegivenheder er aflyst på grund af coronavirus

Coronavirus-forebyggelse i sport rundt omkring i verden

De samme forebyggelsesmetoder mod coronavirus, som folk benytter generelt, bør også gælde inden for sport og motion. Dette vil reducere spredningen af virussen.

Eksperter anbefaler disse generelle sikkerhedsforanstaltninger:

 • Vask hænder med varmt vand og sæbe. Brug håndsprit, når det er muligt.
 • Når du hoster eller nyser, skal du dække din mund og næse med indersiden af din albue eller med et lommertørklæde.
 • Desinficer overflader i hjemmet samt genstande, du ofte bruger (f.eks. din mobiltelefon).
 • Undgå så vidt muligt at røre dit ansigt, øjne eller mund med dine hænder, med mindre du lige har vasket hænder.
 • Ring til din læge, hvis du har symptomer såsom feber, hoste eller stakåndethed.
 

Sport er en del af vores liv

Det er vigtigt at forstå, at coronavirus-forebyggelse inden for sport og motion fremhæver det faktum, at sport og motion er en vigtig del af vores liv og vores dagligdag. Millioner af mennesker dyrker sport, og det er mennesker, der spreder virussen. 

Vi har alle sammen et ansvar, hvad enten vi er sportsforeninger eller privatpersoner, når det kommer til at stoppe spredningen af COVID-19. Vi skal alle sammen stå sammen hver for sig.

 • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
 • World Health Organization. “Novel Coronavirus (2019-nCoV) technical guidance.” (2020).
 • Mayo Montero, MªE, et al. “Prevención y control de la infección ante sujetos sospechosos de infección por el nuevo coronavirus MERS-CoV en Unidades militares.” Sanidad Militar 71.3 (2015): 196-200.
 • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.
 • Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2020). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia, 1(1).