At veje sig selv hver dag: En hjælp eller en hindring?

Kan du lade være med at veje dig selv i 14 dage?
 

At træde op på vægten og veje sig selv hver dag kan være en udfordring på mange måder. For bare at nævne en vil det give dig frustrationer, hvis du ikke når dit mål. Eller også kan det føre dig til en hel besættelse.

Når det kommer til det med at tabe sig eller tage på, ser det ud til, at mange af os har vores personlige kamp med vægten. Men vidste du, at det at veje sig selv hver dag faktisk slet ikke er nogen hjælp? I dagens artikel vil vi forklare årsagerne til, hvorfor du skal undgå at veje dig selv hver dag, og hvornår du i det hele taget skal droppe det med at tabe dig.

At veje sig selv hver dag: Den forkerte metode

Hvis du er på en slankekur eller en kur for at tage på, så ser du sikkert vægten som noget dårligt, som man bare skal have overstået. Mange af os begår også den fejl, at træde op på vægten hver dag i den tro, at i dag vil det være helt anderledes end i går og i forgårs – men det er bare ikke tilfældet.

 

Nogle folk træder endda op på vægten både morgen og aften! Vi anbefaler, at du ikke vejer dig selv med 24 timers mellemrum af følgende årsager:

1. Det at veje sig selv danner angst

Du har fulgt din diæt til punkt og prikke og har trænet det, du skulle…men når du vejer dig selv, kan du stadig se det samme tal. Når du ikke ser en forandring, kan du blive angst og tvivle på din diæt og træning. Som et resultat af dette kan angsten skubbe dig til at spise mere eller give dig en dårligere søvn om natten.

2. Du kan få en slags besættelse

Sammen med angst kan du falde i en slags besættelse. At veje sig selv dagligt gør dig for opmærksom på, om vægten går op eller ned. Ydermere kan du blive for afhængig af resultater fra din diæt og træning.

3. At veje sig selv: Depression og frustration

Hvorfor i alverden taber jeg ikke et eneste gram, selvom jeg giver alt, hvad jeg har i mig?” Det er et ret almindeligt spørgsmål bland dem, som vejer sig selv dagligt. Det, som følger, kan være en depression eller en frustration over et uønsket, ikke opnået resultat.

 

Husk på, at alle tal, der dukker op på vægten kun er midlertidige og hurtigt kan skifte. Husk også på, at vægten ikke altid er den bedste indikator på, hvor effektiv en diæt eller træning er.

op på vægten

Lad ikke vægten kontrollere dit liv, glæde eller humør. Din vægt er kun et redskab, der fortæller, hvor meget din vægt er. En skønne dag kan du træde op på vægten og veje det samme men være tyndere med en mærkbar forskel i hvordan dit tøj sidder på dig), fordi du har tabt fedt men fået flere muskler.

Så hvor tit skal man veje sig selv?

Når du vejer dig selv, skal du huske at tage visse faktorer med i dine overvejelser. Hvis du tager dig tiden til at gå dem igennem, kan du undgå de negative konsekvenser ved at veje dig selv hver dag.

Husk at kropsvægten har udsving i løbet af dagen. At veje sig selv før morgenmaden, efter træning eller aftensmad og endog efter at have været på toilettet vil vise helt forskellige resultater.

Med det i baghovedet bør du altid veje dig selv på samme tidspunkt på dagen (eller så tæt på som muligt.) Hvis du for eksempel vejer dig selv klokken 5 hver eftermiddag, når du forlader dit job eller klokken 20 efter din træning, så hold dig til den vane.

 

Et andet vigtigt råd, man skal huske på, er at man benytter den samme vægt. Hver vægt måler forskelligt og digitale vægte læser også anderledes end de mekaniske.

Endelig skal du huske at tage sko af og klæde dig så let som muligt, inden du træder op på vægten. Når du står på vægten skal du sprede dine fødder, så din vægt bliver fordelt jævnt over det hele.

Yderligere tiltag

kvinde med målebånd om livet der er ved at veje sig selv

Nogle professionelle anbefaler også andre metoder udover at holde øje med sin kropsvægt for at nå frem til sine mål. Man kan for eksempel taget et billede hver måned eller måle hoften, maven eller lårene.

Du kan selvfølgelig også selv mærke, hvordan dit tøj sidder på dig (om din jakke eller dine bukser sidder mere løst eller strammere) eller måske får du mange flere anerkendende bemærkninger fra dine omgivelser eller dit job.

Men at følge din læges eller din træners anvisninger med to til fire ugers mellemrum kan være en god løsning på det for dig. Ved at give dig selv tid mellem vejningerne, kan du se, hvor meget fremskridt (eller mangel på samme,) der er med din diæt og/eller din træning.

 

Hvis din vægt ikke viser det tal, du gerne vil se, skal du ikke lade dig gå på af det. At blive for optaget af at skulle tabe sig kan blive en sygdom. I stedet for at flippe ud, skal du holde dig til en balanceret plan, der passer til dine behov. Lad dig ikke gå på af, at du vejer et kilo for meget eller for lidt.

  • Giménez Sánchez, J., Fleta Sánchez, Y., & Meya Molina, A. (2016). Coaching nutricional para la pérdida de peso. Nutricion Hospitalaria.