Årsager til dårlig ånde – halitosis

30. april 2019
Vi referer også dårlig ånde som halitose, hvilket relaterer til en ubehagelig lugt fra munden.

Med mindre dårlig ånde forårsages af en sygdom, så vil måden at løse det på afhænge af behandlingen. Der er to former for dårlige ånde: oral og ekstra-oral.

Vi referer også dårlig ånde som halitose, hvilket relaterer til en ubehagelig lugt fra munden. Du kan eliminere dette med regelmæssig og omhyggelig oral hygiejne, så længe det ikke er et symptom på andre sygdomme.

Årsager til dårlig ånde

Dårlig ånde kommer fra det orale hulrum selv, og det skyldes primært ophobningen af bakterielt plak på tungen. Selvom det også kan forårsages af andre problemer, såsom periodontale problemer, karies i tænderne og rygning.

Når dårlig ånde stammer fra ydersiden af det orale hulrum, kaldes det ekstra-oral halitosis. Dette skyldes primært systemiske lidelser fra den øvre eller nedre del af den respiratoriske tragt, fordøjelsessystemet, leveren eller nyresygdomme. Dog, er dette kun tilfældet i et mindre antal sager. 

kvinde med dårlig ånde

Grunde til at folk lider af dårlig ånde

Halitose opstår som regel fra forrådnelsesprocesser, forårsaget af bakterier. Bakterier producerer svovlholdige, metaboliske produkter, og dette er den mest almindelige årsag til dårlig ånde.

Grunde til, at folk lider af dårlig ånde, er: 

 • Sygdomme i paradontiet og tænderne. Problemer, såsom tandkødsbetændelse eller huller kan også være årsag til dårlig ånde.
 • Utilstrækkelig hygiejne af interproksimale områder og huller i gummerne. Mikroorganismer kan ophobe sig i de interproksimale områder i ødelagte tænder, og, særligt, i inficerede huller i gummerne. 
 • Bakterielle aflejringer eller aflejringer fra fødevarer på tungen. Den ru overflade på tungen, særligt i den bagerste tredjedel (hvor tungen ikke har kontakt med ganen), er et lagerområde for rester af fødevarer og bakteriel tandsten. 
 • Tumorer omkring munden, næsen eller halsen. Den dårlige lugt kan skyldes frigørelse af dele af en tumor.
 • Lav spytproduktion (Sjögren syndrom). En lav spytproduktion fremmer dårlig ånde. Slimmembranerne er tørre, og der sker en ophobning af bakterier. Faktorer, såsom snorken, at trække vejret gennem munden eller at faste, kan også reducere produktionen af spyt. Visse sygdomme i spytkirtlerne eller medicin (såsom psykotropiske stoffer) kan også reducere mængden af spyt. Om natten, falder produktionen af spyt som regel drastisk. Så, når du står op om morgenen, vil en ubehagelig lugt og smag være mere tydelig. Desuden, lider ældre ofte af mindre spytproduktion. 
kvinde ved tandlægen

Andre faktorer, der kan forårsage halitose

 • Bakterielle infektioner i halsen, næsen og svælget: infektioner, såsom bihulebetændelse, halsbetændelse eller forkølelse, kan alle, midlertidigt, give dårlig ånde.
 • Lungesygdomme, såsom purulent bronkitis, lungebetændelse eller lungebyld.
 • Metabolisk dekompensation, såsom diabetes mellitus, eller seriøse lidelser i nyrerne eller leveren (hepatisk koma).
 • Forgiftning af substanser, såsom fosfor, arsenik eller selen. 
 • Sygdomme i fordøjelsestragten. Eksempelvis, udefrakommende stoffer i spiserøret og forstoppelse i tarmen (ileus), maveinfektioner fra Helicobacter pylori eller udvidelse af væggen i spiserøret (øsofageal divertikula).
 • Tandproteser: tandproteser og broer kan ophobe madrester. Hvis det forbliver natten over, kan en ubehagelig og karakteristisk lugt opstå.
 • Stoffer: der er medicin, der skaber xerostomi (tør mund), såsom antikolinergika og antidepressiv medicin osv. Spyt fremmer rensningen af det orale hulrum og reducerer lugt.
 • Tobak: rygning skaber en karakteristisk ånde, der kan vare nogle ekstra dage, selv efter man er stoppet.
 • Perioder med faste: at glippe måltider og at spise en hypokalorisk kost kan skabe dårlig ånde.
 • Kost: efter indtaget af nogle fødevarer (løg, hvidløg) eller alkoholindtagelse. Visse metabolitter kan blive absorberet på det gastrointestinale niveau, passere gennem cirkulationen, blive metaboliseret i slim og leveren, og dernæst blive udskilt gennem lungerne.