Aquajogging: Hvad er det, og hvad er fordelene?

19 marts, 2020
Hvis du godt kan lide at træne, samtidig med at du reducerer risikoen for skader, så kan du dyrke aquajogging. Aquajogging er blevet anbefalet kraftigt til personer, der er blevet opereret, og det er nu ved at blive en rigtig trend.
 

Det vil være en god idé at tilføje aquajogging til din aerobicrutine. Det giver mange forskellige fordele; det er blandt andet med til at forhindre ledskader, da det er en low impact-træningsmetode. Aquajogging handler om at udføre øvelser uden risikoen for skader.

Disciplinen startede ud som en terapeutisk træningsmetode, som var en del af rehabilitationsprocessen for dem, som var blevet opereret. Nu er det imidlertid blevet en sportsgren, som enhver kan dyrke, så man kan nyde risikofri intens træning.

Aquajogging

Denne vandsport begyndte at blive anerkendt som et respekteret træningsregime takket være den olympiske atlet, Kelly Holmes. Den britiske atlet døjede med en skade, før hun vandt en bronzemedalje i Sydney i 2000. Skaden forhindrede hende i at deltage i kapløb.

Aquajogging hjalp Kelly Holmes med at overkomme sin skade, og det hjalp hende med at komme i form, så hun kunne konkurrere på et internationalt plan. Siden da er teknikken blevet poleret, så deltagere virkelig kan få fuld glæde af alle fordelene.

Det er ikke kun professionelle atleter, der bruger denne metode til at træne. Der er også blevet tilpasset undervisningstimer for dem, som bare gerne vil forbedre deres livskvalitet.

Hvad består aquajogging er?

Aquajogging vil sige, at man laver løbebevægelser, mens man befinder sig i vand. Det eneste krav er, at dine fødder ikke må røre bunden af bassinet. Dette træningsregime kan også udføres under naturlige forhold såsom i søer og i havet.

 

Når man løber og flyder uden at røre bunden, giver det mulighed for træning, der ikke skaber negativ påvirkning på leddene. Husk på, at træningens effektivitet afgøres af teknikkens kvalitet og ikke af hastigheden. Målet er at tone dine muskler ved at bruge vand som modstand.

Kvinde bruger specielt bælte til aquajogging

Det eneste udstyr, du skal bruge til aquajogging, er et særligt bælte, som er lavet af skum. Bæltet kan købes på nettet, og det hjælper med at holde kroppen lodret, så man kan opretholde den korrekte kropsholdning og teknik.

Det er korrekt, at du kan flyde uden behov for ekstra udstyr, da luften i lungerne forhindrer kroppen i at synke. Men for at udføre denne træningsform, skal du udføre den konstante bevægelse i mindst 10 minutter i træk. 

Bæltet giver dig mulighed for at holde dit hoved oppe af vandet på behagelig vis. Det meste af din vægt vil blive båret af dine arme.

Teknikker

Du skal først og fremmest finde den rette stilling. Aquajogging er ikke ligesom svømning. Som navnet antyder, er det en træningsform, der efterligner løb i vandet.

Dit hoved skal vippes let fremad. Den eneste del af din krop, der skal være i bevægelse, er dine ben. Derfor er det en god idé at lukke dine næver for at forhindre dig selv i at bruge dine hænder.

 

Effekten af aquajogging føles lidt som at løbe på en tønde. Det er normalt, at det går langsomt i vandet. Selv, hvis du bruger al din styrke, vil det stadig føles som om, at du bevæger dig i slowmotion.

Fordele

Hvis du udfører træningen korrekt, vil alle dine muskler i kroppen nyde en intens træning. En anden glimrende fordel er, at denne træningsmetode ikke har negative virkninger på leddene – tværtimod styrker det leddene. Aquajogging vil hjælpe dig med at tone dine lårmuskler, biceps, mavemuskler, dorsal og de skrå mavemuskler.

Kvinde dyrker vandsport

Da modstanden er stærkere i vand end i luft, fordobles effekten af denne træningsform. Det er derfor, de fleste bemærker effekterne ved aquajogging efter en kort periode. Dine muskler vil opnå så meget styrke, og du vil føle dig dobbelt så stærk.

Det anbefales, at du taler med din læge, før du starter nye træningsregimer. Aquajogging kan udføres med 30 sekunders pauser mellem intervallerne. Som med enhver sportsgren er det vigtigt, at du drikker rigeligt med væske både før, under og efter træningen.

 
  • Ponencia sobre la hidroterapia. 2000. Cabanillas del Campo. Extraído de: http://www.sld.cu/galerias/pdf/sitios/rehabilitacion-fis/hidro_y_lesiones_neurol.pdf
  • Manuel Palomo Toucedo. 2008. Aquarunning. Junta de Andalucía. Extraído de: http://www.munideporte.com/imagenes/documentacion/ficheros/20080604175028actuacion_servicios_deportivos.pdf