Ulykker i Formel 1 de seneste årtier

23. september 2019
I løbet af de sidste to årtier, har sikkerhedseksperter inden for denne sportsgren arbejdet hårdt på at undgå fatale udfald på grund af ulykker i Formel 1.

Hvis du er fan af Formel 1, vil du, med sikkerhed, huske disse og andre ulykker, der har sat sine spor i udviklingen af denne sport. Takket være den konstante forbedring i udstyr, har man undgået mange ulykker i Formel 1 de seneste årtier.

Uden tvivl, er en af de mest utrolige aspekter i Formel 1, den hastighed, som biler kan opnå. Dog, er det også en af grundene til, hvorfor denne sportsgren har så høj en rate af ulykker. I løbet af de sidste årtier, har vi været vidne til adskillige dødsfald. I denne artikel, vil vi derfor gennemgå de værste ulykker i Formel 1.

Alle motorsport-elskere nyder Formel 1 racene med disse ensædede biler, der kører rundt med utrolig fart, og de bedste racerkørere i verden, der manøvrer rundt på banen. Dog, når bilerne er ude af kontrol, er ethvert hjerte, der overværer det, paralyseret af frygt.

Denne kategori har efterladt sig utrolige og dødelige ulykker gennem dens vældige historie. Der bliver stadig sørget over disse fatale ulykker i dag. Nedenfor, vil vi opliste nogle af de mest berygtede, og vi vil kigge på de forbehold, der er blevet taget, for at undgå lignende katastrofer i fremtiden.

De mest tragiske ulykker i Formel 1

Tom Pryce i Sydafrika 1977

Denne ulykke er en af de mest tragiske i denne sports historie, da den ikke blot tog livet af en racerkører, men også motorsport marskalen, Jansen Vuuren. Ydermere, skete det hele inden for få meter fra tilskuere og kameraer, der filmede det fatale udfald.

Det hele startede, da Vuuren og anden marskal krydsede banen for at hjælpe den italienske kører, Renzo Zorzi, hvis køretøj gik i brand i enden af banen. De var bag en bakke, der forhindrede folk i at se, hvad der var foran dem.

Tom Pryce

Tom Pryce, før hans tragiske død

I det øjeblik, kørte Tom Pryces bil over Vuuren, og forårsagede et uventet og fatalt udfald. Det, der gør det endnu mere alvorligt er, at Pryce også døde, på grund af den direkte påvirkning fra brandslukkeren, som marskalen bar i sine arme. Uden tvivl, var det en af de mørkeste dage i Formel 1.

Ayrton Senna, San Marino 1994: en af de ulykker i Formel 1, der huskes af flest

Den, muligvis, mest ikoniske ulykke i Formel 1 er den, der omhandler Senna. Den forhenværende, 3 gange vindende, verdensmester, Ayrton Senna, mistede livet ved det berømte Tamburello-sving, hvor fronten af køretøjet ramte den fikserede væg. 

Denne, tragiske begivenhed har gjort Senna til en helt inden for motorsport. Millioner af fans verden over anser ham for at være et idol for hans frygtløse og dristige kørestil. Døden af denne brasilianer betød et før og efter i sikkerheden i denne sport.

Niki Lauda i Tyskland 1976

Denne ulykke kostende næsten en af de bedste kørere, nogensinde, livet. Niki Lauda mistede kontrollen over sit køretøj, hvorfor han kørte ind i autoværnet på racerbanen, Nurburgring. Det forårsagede, at bilen straks gik i flammer, mens føreren stadig sad inde i bilen. 

Den østrigske, 3 gange verdensmester, led af første- og tredjegradsforbrændinger i ansigtet og på armene. Desuden, fik han skader på lungerne ved at inhalere gasser fra ilden. Efter at have kæmpet for sit liv, vendte Lauda tilbage til sin Ferrari, blot 40 dage efter ulykken!

Fernando Alonso i Brasilien 2003

Alle spaniere husker denne ulykke, som kunne have været meget mere alvorlig, end den var. Mark Webers Jaguar havde mistet mange dele på banen efter en ulykke.

Selvom bilen var blevet fjernet, var Alonso ikke i stand til at undvige de resterende dele. Han led under en kæmpe påvirkning og fremstod skadet, da han kom ud af sin bil, men intet alvorligt var sket.

Jules Bianchi i Japan 2014

Denne unge, franske kører mistede kontrollen over sit køretøj, på grund af det vand, der havde ophobet sig på den japanske racerbane. Uheldigvis, kolliderede han ikke med væggen, men med en kran, der var ved at fjerne dele fra en anden bil.

Ni måneder senere, den 17. juli 2015, mistede Bianchi livet i sin hjemby, Nice. Det var mere end 20 år siden det sidste dødfald, forårsaget af en ulykke Formel 1. Den seneste var ulykken med Ayrton Senna.

Jules Bianchi

Den italienske kører, Jules Bianchi

Nuværende sikkerhedsforanstaltninger til at undgå ulykker i Formel 1

I løbet af de sidste to årtier, har sikkerhedseksperter inden for denne sportsgren arbejdet hårdt på at undgå fatale udfald på grund af ulykker i Formel 1. Derfor, efter undersøgelser af ulykkerne, er der blevet foretaget vigtige forbehold for at beskytte kørernes ve og vel.

De bemærkelsesværdige, teknologiske fremskridt, der for nyligt er opstået, har gjort det muligt at kontrollere bilerne bedre og reducere risikoen for alvorlige ulykker.

Desuden, er det blevet etableret nye reguleringer, i henhold til brugen af et front-skjold. Denne er placeret foran bilen for at beskytte kørerne mod mulige objekter, som de kolliderer direkte med. Dog, har deltagere, såsom mesteren, Sebastian Vettel, ytret sin modstand omkring dette.

Kort sagt, er ulykker i Formel 1 blevet reduceret i stor stil, selvom man aldrig kan sige, at alle ulykker fuldstændig kan undgås. I øjeblikket, er sikkerheden hos kørerne i det mindste en prioritet, og der handles i henhold hertil.

  • Roberto Berasategui. La Fórmula 1 llega a las 1000 carreras: 10 accidentes impactantes de los últimos 50 años. Diario Clarín. Disponible en: https://www.clarin.com/deportes/automovilismo/formula-llega-1000-carreras-10-accidentes-impactantes-ultimos-55-anos_0_PBPCo8OO2.html